Heinämaalainen nypläystyyny

Heinämaalaisten nyplääjien miehet ovat itse tehneet nappulat ja pitsityynyt, jotka ovat Orimattilassa länsimaalaisia tyyliltään: Tyyny on puurunkoinen, puolipyöreä ja kupera, ja sen pinta on lampaannahkaa ja sisällä täyte, joka oli aluksi karhunsammalta. Myöhemmin höylälastua ja niinpä tyynyt olivat kovia. Koska nappuloiden piti luistaa tyynyllä hyvin, lampaannahka lakattiin kovaksi ja kiiltäväksi. Koska pitsityyny oli kova, nyplätessä kävi kolina, mutta nappulat luistivat hyvin.

Heinämaalaiset täyttivät tyynyn kuperaksi, koska nappuloiden täytyi pysyä oikeassa järjestyksessä työn aikana. Tyynyn takaosan keskellä on puinen neliskanttinen kolo, johon on kiinnitetty puusylinteri, rulla. Rullan päälle on sitten kiinnitetty "myysteri" eli tuohinen, myöhemmin pahvinen pitsimalli. Mallin mukaan kudotaan nuppineuloja apuna käyttäen pitsiä pellavalangasta, joka on kiinnitetty puisiin "nappuloihin".

Tyynyn koko on vaihdellut malliston mukaan. Aluksi tyynyt olivat pieniä ja kapeita, koska nyplättiin vain metreittäin kapeita suoria reuna- ja välipitsejä. Ja kun tyynyt olivat pieniä, niitä saattoi pitää nyplätessä polvien päällä. Kun tyynyt suurenivat, enää ei nypläys käynyt polvien päällä, vaan tarvittiin tyynylle oma pöytä, renkku.

1930-luvulla tyynyt ovat olleet suurimmillaan, jolloin liinat nyplättiin yhtenäisinä. Rullan pituus on saattanut olla jopa 50 cm. Sitten kun liinat alettiin nyplätä osina, jotka yhdistettiin, tyynyn koko taas pieneni.Heinämaalla nyplääjillä oli tapana käyttää useita tyynyjä samanaikaisesti. Saattoi olla jopa kuusi tyynyä, yhdessä voi olla meneillään metritavarana nyplättävää suoraa esim. kansallispukupitsiä tai lakanapitsiä. Toisella tyynyllä voi olla suuritöinen liina, jota ei voinut kuljettaa mukana kylässä. Siksi täytyi olla kevyt ja pienempi tyyny. Ja yksi tyyny täytyi olla vapaana kiireellisiä tilaustöitä varten.

Kun kylään lähdettiin, tyyny sidottiin nyyttiin matkan ajaksi ja kannettiin kainalossa vaaka-asennossa. Koska nyplääjien miehet tekivät tyynyt itse, ei niiden investointiin tarvittu paljon rahaa. Niinpä tyynyjä saattoi olla monia ja niitä annettiin lahjaksi naisille ja lapsille. Nypläystyyny on ollut haluttu morsiuslahja.

Heinämaan nyplääjien työvälineet ovat muuttuneet vain vähän. Edelleen pitsityyny on samanmallinen, mutta päällys nykyisin on yleensä keinonahkaa. Enää ei uusia tyynyjä lakata ja nappulat luistavat kuitenkin riittävän hyvin. Tyynyä kuljetetaan sitä varten tehdyssä kassissa. Myös pyöreitä tyynyjä on käytössä.

Rauni Eskola 2011